Ennio Morricone – filmsoundtrackets mästare

Ennio Morricone – filmsoundtrackets mästare

Ennio Morricone föddes år 1928 i den italienska

huvudstaden Rom. Han är en av filmmusikens mest karaktäristiska kompositörer och förmodligen en av de mest inflytelserika musikskaparna någonsin. Det kanske inte är så konstigt med tanke på att han skrev sina första stycken redan vid sex års ålder.

Ennio behövde aldrig göra någon marknadsundersökning för att bli varse om att hans musik fungerade. Så fungerar det dock inte för de flesta. Questback kan hjälpa ditt företag att ta fram och utvärdera en marknadsundersökning. De sysslar både med kvalitativa och kvantitativa undersökningar vilket gör det enkelt att ta fram den typ av data ni behöver för att kunna fatta bra marknadsstrategiska beslut. Kontakta Questback för att tillsammans med dem diskutera en marknadsundersökning som på bästa sätt kan ta fram datan som krävs för att er firma ska växa ytterligare.

Mest känd för westernsoundtracks

Morricones mest kända insatser i musikhistorien är de soundtrack han gjorde på beställning av Sergio Leone. För Leone tonsatte Morricone klassiska westernfilmer som ”For a Fistful of Dollars” och ”The Good, The Bad and the Ugly”. De är soundtracks som utmärks av annorlunda ensembler och dynamiska ljudeffekter. Elgitarrer blandas med pisksnärtar, sång och orkestrala inslag. Morricones förklaring till att hans soundtracks lät som de gjorde? Det var en budgetfråga. De hade helt enkelt inte råd att hyra fullständiga symfoniorkestrar och blev istället tvungna att använda sig av elgitarrer och annat för att få till kompletta ljudbilder.

Lätt har det alltså uppenbarligen inte alltid varit, inte bara till följd av begränsade budgetar. Morricone, nu 91 år gammal, blickar tillbaka på ett liv som kompositör av filmmusik i en nyligen släppt bok. I den berättar han, bland annat, att många av regissörerna han jobbat med inte haft mycket förståelse för hur musik fungerar och hur musiken har förmågan att påverka våra känslor.

En enorm musikkatalog

Om man ska säga en enda sak om Morricone så är det att han har erfarenhet av att jobba med regissörer. Samarbetet med Leone må vara det mest kända, men sammanlagt har han skrivit musik till hundratals filmer, fler än 500 för att vara mer exakt – från lågbudget-thrillers till enormt påkostade Hollywood-rullar. Bland de andra kända filmer Morricone skrivit musiken till finns ”The Thing” av John Carpenter, ”The Mission” av Rolland Joffé, ”Frantic” av Roman Polanski och ”The Untouchables” av Brian De Palma. Morricone har dock förmågan att med sin musik lyfta även dåliga filmer och göra dem bättre.

Som kompositör jobbar Ennio i första hand från sitt huvud. Det vill säga att han, precis som Beethoven efter att han blev döv, inte sitter ner vid ett piano eller något annat musikinstrument för att komponera. Han skriver ner sina partitur helt och hållet från de arrangemang han hör i huvudet.

dante