Låtar om begravningar

Låtar om begravningar

Det är aldrig lätt att vara med om när någon som stått en nära lämnar jordelivet. Eftersom musik är en av de bästa terapiformerna som finns säger det sig självt att det finns gott om låtar som behandlar ämnet ingående. I inlägget som följer kan du därför ta del av en lista med några av de bästa låtarna som på ett eller annat sätt handlar om begravningar. Att anordna en begravning kan minst sagt vara en utmaning. Mitt i sorgen dyker det upp en massa formella sysslor som behöver tas om hand, juridiska problem och inte minst själva begravningen. Om du behöver råd eller hjälp kan Lavendla bistå dig. De är experter inte bara på begravningar i sig utan kan hjälpa till med i princip alla problem som kan uppstå i samband med att någon dör.

For Martha – Smashing Pumpkins

For Martha är en av låtarna från Smashing Pumpkins album Adore. Det är en tribut till sångaren och låtskrivaren Billy Corgans mamma som dog i anslutning till att albumet spelades in. Vad som gör låten anmärkningsvärd är att den spelades in live i studion på en enda tagning.

The Funeral Party – The Cure

Om det finns något band som gjort sig ett namn på att vara dystra är det väl britterna i The Cure. Det bör därför inte komma som någon överraskning att de självklart berört begravningar i minst en låt. The Funeral Party går att höra på bandets tredje plata, Faith. Låten handlar om när frontmannen Robert Smiths farföräldrar dog.

Burial – Peter Tosh

Skriven av Bunny Wailer och Peter Tosh och med på den klassiska plattan ”Legalize It” från 1976. Begravningen som avhandlas i den här låten är nog snarast att betrakta som ett uttryck för en protest. En protest mot hårdföra generaler och andra predikanter för lag och ordning. Tosh tyckte att de skulle begravas, allihop.

Fancy Funeral – Lucinda Williams

Fancy Funeral från Williams platta ”West” från 2007 handlar om hur värdelöst hon tycker att det är att spendera för mycket pengar på en begravning. Det förmedlas tydligt i textrader som handlar om hur mycket bättre det är att låta pengarna gå till sådant som mat och räkningar.

When People are Dead – The Go-Betweens

Om du letar efter en låt som ger en naturalistisk skildring av vad som händer strax efter att någon har dött är det här låten för dig. Australiensiska The Go-Betweens låt kan inte betraktas som annat än en klassiker i den här kategorin. Texten går igenom allt från hur det är att städa efter någon som gått bort till själva begravningsceremonin.

Electric Funeral – Black Sabbath

Sist ut en klassisk låt som handlar om hotet hela världen levde under i nästan ett halvsekel. Hotet att USA eller Sovjetunionen skulle tillintetgöra världen med atombomber. En situation som bandet liknar vid en ”elektronisk begravning”.

dante