Musiksmaker

Musiksmaker

Det vore ganska tråkigt om alla människor var likadana, men så är inte fallet som tur är. Tänk om alla skulle gilla samma mat, samma resmål, samma filmer och så vidare. Det skulle bli fruktansvärt enformigt och i längden skulle det med största sannolikhet inte fungera. Det är ju trots allt av olikheter och mångfald man kan lära sig nya saker, oavsett om det handlar om hantverk, utveckling eller något helt annat.

Även när det gäller musik så skulle det vara tråkigt om alla bara lyssnade på samma genre eller samma grupp. Oavsett var man befinner sig skulle man bara höra samma låtar om och om igen. Man skulle ju få sår i öronen till slut. Men musik är tack och lov ett ämne där smaken är kraftigt diversifierad. Det finns ju festivaler som Sweden Rock för alla som älskar hårdrock, och samtidigt finns det dansbandsfestivaler för dem som gillar att dansa till lite lugnare låtar.

Flera musiksmaker

Även om det är ganska vanligt att en person till största delen håller sig till en och samma genre så finns det även många som gillar flera olika genrer. Det man gillar kan variera för stunden beroende på exempelvis humör och omständigheter. Ska man exempelvis ladda inför en fotbollsmatch kanske man vill lyssna på musik med lite mer tempo, men ska man förbereda sig inför ett högskoleprov kanske man vill ha mer lugn och avslappnad musik. Det kan därför skilja sig enormt mycket från dag till dag.

Det är även vanligt att man som par har en specifik låt som man brukar kalla för ”vår låt”. Den kanske spelas vid dejter eller årsdagar. Man kan även ha en speciell låt som spelas när man gjort ett besök på vuxen.se för att hetta till det lite extra i sänghalmen. Som sagt, det finns så otroligt många olika musiksmaker och de kan variera så mycket beroende på i vilken situation man befinner sig i.

Hur väljer man musiksmak?

Musiksmak är ju sällan något man bara väljer. Det är inte som att man går in i en livsmedelsaffär och tänker att ”jag tar klassisk musik” eller ”jag tar jazz”. Ofta följer musiksmaken med från barndomshemmet. Det föräldrarna lyssnar på blir man ofta mycket utsatt för och då är det en stor chans att det är något man själv börjar tycka om. Om man har föräldrar som inte är särskilt musikintresserade, och det inte spelas så mycket musik där hemma, så är det vanligt att man kanske influeras av sina nära vänner och deras musiksmak.

På så sätt är musik fantastiskt. Alla har som sagt olika musiksmaker, men det finns inget som är rätt eller fel. Skulle det dessutom vara så att man tröttnat på en musiksmak, så finns det en uppsjö av andra som man kan bekanta sig med.

dante