Musik: starta eget band

Musik: starta eget band

Det är roligt att spela tillsammans med andra! Även om det är lätt att sitta med gitarren, pianot eller trummorna och spela på egen hand, är det ändå mer givande att få träna för att spela tillsammans med andra. För att starta ett band krävs det inte att du är professionell musiker eller kan byta tonart utan att ha tränat innan. Det finns en mängd olika slags band som spelar på olika nivåer.

Hitta bandmedlemmar

Det första som du behöver göra för att starta ett band är att ärligt fråga dig vilken nivå som du musicerar på. Det är bättre att vara uppriktig gentemot de andra musikerna redan från början, vare sig du är nybörjare eller nästan professionell. För det andra behöver du tänka igenom vilka genrer du vill hålla på med. Om du bor på ett litet ställe kan det vara svårt att vara för petig med musiksmaken, men om du tänker dig ett hårdrocksband och de andra vill spela pop, så kan ni antingen mötas halvvägs eller starta olika band.

Det är lätt att hitta andra musiker via nätet, både genom Facebook och andra sociala medier, men också via musikforum. Det är dock bäst att träffas IRL innan ni beslutar något – personkemi kan vara viktigare än både musiksmak och nivå. Utan god gemenskap kommer inte bandet bestå.

Spelningar

Kan också ett litet okänt band få spelningar? Svaret är både ja och nej – beroende på vad man lägger in i ordet spelningar. Om det inte finns så många band i trakten kan den lokala puben, pizzerian eller kafét vara intresserade – även om ni är okända kommer ni att dra folk. Däremot kommer ni inte att bli rika. Om du skapar ett mindre band, där målet handlar mer om att spela tillsammans än att få riktiga gig, så kan ni alltid träna in låtar till födelsedagar, bröllop eller grillfester. Levande musik, oavsett vilken nivå som den framförs på, ger alltid en nerv som musik från en dator eller mobil aldrig kan ge.

Det är också möjligt att skaffa betalda spelningar om bandet har en viss kvalitet. Det kräver dock medveten och ihållande marknadsföring. Förutom hemsida och sociala medier, så bör bandet skapa musikfilmer att lägga upp på Youtube – det kan vara smartare att spela in covers än att använda eget material. Ett annat tips är att ge vänner och bekanta en snygg papperspåse med bandets tryck på – både reklam och en användbar och miljövänlig present. I början kan ni också erbjuda några gratis spelningar – den bästa marknadsföringen.

Material

Cover eller eget material? Om ni vill växa behöver ni skapa eget material – annars blir ni bara ett coverband, vilket kan bli lite opersonligt. Om ni vill satsa på covers bör ni försöka skapa något eget av låtarna: hårdrock med inslag av nyckelharpa eller jazziga versioner av favoriterna från 80-talet. Publiken måste kunna komma ihåg er. Om ni däremot bara skapar eget material, finns det en risk att ingen hittar er på youtube – det bästa är att blanda nytt och gammalt.

dante