Förbättra din livskvalitet med musik

Förbättra din livskvalitet med musik

Alla som lever på denna jord har på något vis bekantat sig med musikens hjälp. Oavsett om man lever som stamhövding ute på Afrikas stäpper eller om man är en världsartist som Madonna, så vet alla hur mycket musiken betyder i vardagen. Med musik kan du uttrycka dig, visa vem du är, säga vad du tycker, röra dig för att må bättre samt komma ur jobbiga och påfrestande situationer. Musik är kommunikation på en mycket hög nivå och kan man inte använda rösten så kan man använda händer och kropp för att framkalla musikaliska toner.

Musik och träning

Hur trögt och tråkigt vore inte träning utan musik? Vart man än är: ute i spåret, på väg till arbetet, på gymmet eller i skidspåret, så är musiken tillgänglig dygnet runt om man så vill. Det har till och med framkommit att ungdomar lyssnar så ofta och mycket på musik på hög volym att de börjar lida av hörselskador. Musiken gör träningen lättare då rytm och text bidrar till en ökad rörelselusta och var man inte motiverad innan träningspasset så hjälper musiken verkligen till att lyfta upp den då. Se dock till att anpassa din musik med den träningsform du är ute efter. Om du gör yoga så är det bra att träna till lugnare och lite mer avkopplad musik och är det häftig och snabb spinning som gäller så bör du lägga till ordentliga dance-låtar i ditt sortiment. Gör din egen musiklista med dina favoritlåtar – då tränar du också som bäst.

Musik i vardagen

Överallt bombarderas vi av musik. I butikerna på helgerna, framför tv-apparaterna, på radion, över internet och i skolorna. Ja, listan kan göras oändlig och genom musik är det också mycket lätt att förändra ett samhälle eller skapa gemenskap på ett eller annat sätt. Inte sällan tar till och med politiker till musiken för att bli ett med folket och när en grupp människor vill göra revolt i ett samhälle så är musiken en av det bästa metoderna att få uppmärksamhet. Det räcker att vända klockan tillbaka för att se hur rocken utvecklades, hur hiphopen uppstod och hur swingen retade gallfeber på dåtidens nazister i Tyskland. Säg det helt enkelt med musik!

Musik vid sjukdom

Musiken har visat sig göra underverk med sjuka och understimulerade människor. Den har även visat sig förbättra barn med diagnoser och folk som ligger på dödsbädden. Med musik som terapimetod har man lyckats åstadkomma enorma förbättringar och detta kan man även prova på själv. Lyssna på musik när du är ledsen eller glad, när du är förälskad eller sjuk. Du kommer att minnas händelser, se tillbaka på livet med en annan synvinkel eller bara frigöra endorfiner som gör tillståndet enklare.

dante