Musikens betydelse

Musikens betydelse

Musik är ett väldigt enkelt sätt att uttrycka sig på, det kan även hjälpa till en hel del i vardagen beroende på vilken typ av känsla man vill förstärka. Det finns nämligen olika musikgenrer och låtar som lätt får människor att känna på ett visst sätt.

Detta gör att det till exempel finns musik för att slappna av, att peppa sig eller för att motivera på träningspass och mycket mer.

Musik och mode

Trots att det sällan rör sig om att man måste klä sig på ett visst sätt för att man lyssnar på en viss typ av musik så finns det en hel del olika klädstilar som är sammanlänkade med olika genrer. Ett par exempel är hip hop och streetwear eller hårdrock och svarta band T-shirts. Ett par exempel på klädsel från hårdrockare som visar hur spridda skurar det faktiskt kan vara.

Det är dock inget som säger att du måste lyssna på en viss typ av musik bara för att du gillar en viss klädstil, men det är relativt vanligt att de två världarna kolliderar på detta sätt. Om du är på jakt efter nya kläder som passar just dig och din musikstil så kan du få ett bra pris på outletsverige.se när det gäller kläder.

Musik bekämpar stress

Trots att de musik fyller många olika funktioner så är det just avslappning som är en av de allra mest populära anledningarna till att man lyssnar på musik. Musik används bland annat vid hörselterapi för att minska stress med stor framgång.

Nya musikgenrer

Det dyker ständigt upp nya musikgenrer vilket gör att det alltid finns ny musik att upptäcka då musik är något som ständigt utvecklas och förändras. Detta i kombination med det faktum att människor vanligtvis har en musiksmak som utvecklas med tiden gör att du ständigt kan komma över ny musik som du tycker bra.

I en studie som gjordes av forskare år 2013 så visade det sig att musik stimulerar hjärnans belöningscentrum. I studien så magnetröntgade man hjärnorna på deltagarna och lät dem lyssna på en låt som de aldrig hört inom deras favoritgenre. Sedan frågade man deltagarna hur mycket de skulle köpa låten för, man såg en direkt koppling mellan hjärnaktiviteten och summan som deltagaren var villig att spendera på låten.

Så den musiksmak man har beror inte enbart på att man tycker att ”det låter bra” utan det handlar även om att hjärnans belöningscentrum reagerar till just den typ av musik som man själv tycker om. Det är dock viktigt att komma ihåg att det inte enbart handlar om hjärnan, det är väldigt vanligt att man tycker om enskilda artister eller låtar på grund av saker som sångarens röst eller hur själva musiken låter.

dante