Rockmusik

Rockmusik

En av de mest omtalade musikstilarna under 1900-talet som först mötte argt motstånd, var rocken som hade sina rötter i afrikansk musik i USA. Under 30- och 40-talen blandades nämligen den amerikanska populationen upp sig med varandra och vita och svarta började leva sida vid sida, vilket inte accepterades av somliga. Dessa människor som nu vandrade in till städerna från landsbygden, tog sina musikstilar med sig och började spela dem på egna klubbar och barer runt om i landet. Självklart dröjde det inte länge förrän vita musiker anammade denna stil och skapade en egen stil som fick namnet rock. Ursprunget är den blues som fördes fram och mixades med den vita västern-musiken ”country”.

Rockens kännetecken

Denna gungiga och svängiga musikgenre kännetecknas främst av instrumenten och rörelserna man utövar när man dansar till den. El-instrument, förstärkare och teknik är det som rocken står för samt den frigörelse som unga gjorde från sina föräldrar och dåtidens värderingar. Rockens era uppkom på 50-talet när kriget nyss tagit slut och man ville känna glädje igen.

Sången är en viktig del av rocken och innebar vanligtvis att en solovokalist förde med sig några bakgrundssångare. Texterna handlade inte sällan dans, musik och kärlek eller egentligen vad som helst som artisterna hade på hjärtat. Dock var de ännu inte lika samhällskritiska som de texter som skulle följa decennierna efter.

Rockens artister

Bill Haley ansågs vara den första som bidrog till en världshit med låten ”Rock Around the Clock” 1954. Snabbt följde många andra artister efter som Elvis, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis och Buddy Holly som turnerade landet runt tillsammans då de flesta av dem var signerade av ikonen och skivproducenten Sam Phillips. När sedan rocken började utvecklas så kom band som Marvin Gaye och Jimi Hendrix att skärpa tonerna ordentligt och utveckla hårdrocken som senare blev till metal.

På 60-talet fick den amerikanska rocken rejäl konkurrens av de brittiska grupperna som började med Beatles – kallad den brittiska invasionen. Idag är rock så uppblandat med så pass många olika musikstilar att de nästan är oräkneliga och Rock n’Roll Hall of Fame röstar varje år fram en rad artister som uppmärksammas för att fortsätta i rockens era. Poprock, hårdrock, punkrock och reggae uppkom alla ur rockens tecken och även de olika länderna har utvecklat sina egen rockstilar som exempelvis vikingarock i Norden, Ukrainsk rock, Suomirock från Finland samt pubrocken som naturligtvis härstammar ur Londons pubkultur. En stor rockgrupp som tog världen med storm är också Nickelback från Kanada.

dante