Jazzen hör också till en av de musikstilar man antingen älskar eller hatar. Stilen signalerar ofta improviserade stycken med häftiga svängar och blå toner som gav den rytmiken den fick. Ordet jazz har flera ursprung och det är omdiskuterat vad begreppet egentligen betyder. Många hänvisar till orden ”jasm” eller ”jizm” som vid tidpunkten var slang för sperma på 1800-talet. Man ville alltså knyta an stilen till sex, precis som med rockens sensuella rörelser och vickande på höfterna. Jazzen uppkom också ur den afrikanska befolkningen vid 1800-talets slut men blev inte en modern musikstil förrän på 20-talet när folk började gå ut och roa sig. Man såg redan tendenser till detta under 1910-talet när bluesen och jazzen började skilja sig åt och samtidigt utvecklades moderna dansformer som two-step, one-step och foxtrot. Detta förde naturligtvis med sig swingen som var 30-talet och andra världskrigets mest omtalade dansstil. Överallt i världen fick jazzen sitt genombrott.
Modern jazz
Den moderna jazzen som kom att bli än mer svårbegriplig, kan vara ännu mer avancerad att uppskatta. Improvisationerna är ännu mer uttalande och den hårfina gränsen mellan melodi och flum är svår att urskilja.
I Sverige har jazzen blivit mycket stor och började sprida sina budskap redan på 20-talet. Dock har den utvecklats mer och mer och kända musiker som alltid kommer att ha en plats i svenska jazzälskares hjärtan är Monica Zetterlund, Putte Wickman, Alice Babs, Åke Hasselgård och nutidens Esbjörn Svensson. Lisa Ekdahl, Rigmor Gustavsson och Victoria Tolstoy är anda unga artister som idag spelar för fulla bruk på landets inneställen. Andra musikstilar förekommer som influenser till den moderna jazzen och det verkar inte som om denna övergripande musikstil ska dö ut än på ett tag.