Kvinnliga musiker som står ut

Kvinnliga musiker som står ut

Kvinnor inom musikbranschen har tyvärr ofta fått stå lite i bakgrunden, särskilt när det kommer till saker som produktion och komposition. De stora skivbolagen genom tiderna har ofta valt sångerskor som varit snygga och sexiga framför artister med mer djup. Precis som i fallet med många andra branscher har det framförallt handlat om ekonomi och att välja kommersiella låtar och mer ”säljbara” sångerskor har många gånger fått förtur. Naturligtvis finns det dock en hel del undantag, och ska man titta på de senaste årtiondena kan man snabbt hitta några riktigt stora namn. Här handlar det om kvinnliga artister som, förutom sitt sjungande och låtskrivande, dessutom varit musiker och producenter med politiska åsikter och stor integritet. Många av deras låtar anses idag vara bland de mest ikoniska och man kan hitta bra erbjudanden med CDON rabattkod för att kunna njuta och inspireras av dessa fantastiska begåvningar. Vi presenterar tre kvinnliga musikhjältinnor som nästan representerar tre generationer, med de är alla lika tidlösa.

Kate Bush

Med sina låtar ” Running up that Hill” och ”Wuthering Heights” har denna sångerska satt sitt musikaliska fotavtryck för evigt i musikhistorien. Brittiska Kate Bush debuterade på 1970-talet och slog snabbt igenom på marknaden med sin alternativa stil. Nyligen fyllda 60 har Bush underhållit, fascinerat och förtrollat sin publik med sina vackra tongångar, speciella sångstil och djupgående texter som många snarare liknar vid poesi snarare än låttexter. Visst handlar det om kärlek, men det handlar också om ombytta roller, att finna glädje i sorg och att uppskatta världen. Bush har inspirerat de följande två artisterna på flera nivåer, inte minst med sin starka karaktär och enorma begåvning men också med sin närmast övernaturliga image och scennärvaro.

Tory Amos

Denna amerikanska sångerska är bara fem år yngre än Bush men slog inte igenom förrän på 90-talet med sin stora hitlåt ”Cornflake girl”. Med sitt smäktande vackra men också enormt virtuosa pianospel har Tory Amos blivit en av musikvärldens mest respekterade låtskrivare och musiker och hennes konserter går för fulla hus jorden runt. Hennes låtar är oftast högst personliga och handlar om svåra barndomsår, sexmissbruk och utsatthet som kvinna. Man skall dock inte tycka synd om Amos, utan snarare låta sig inspireras och stärkas av hennes öppenhet och råhet och har man turen att se henne live blir det ett minne för livet.

Florence Welch

Den yngsta artisten i denna trio är brittisk-amerikanska Florence Welch som med sin grupp Florence and the Machine tagit världen med storm. Welch kommer från en extremt intellektuell bakgrund och är något av en ensamvarg, men förtrollar sin publik med sin speciella och stora röst, vackra harmonier, utlämnande texter och vackra scenframföranden. Ibland är musiken nästan dansant och ibland krävande, men den är alltid överraskande och ljuv.

dante